Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Internet of Things
Lørdag den 20. januar 2018
Kan man hacke
en brødrister?
Det er fint, at man kan installere kameraer i sit hjem, så man kan overvåge stuerne når man ikke er hjemme. Men hvad nu hvis andre også kan kigge med...

Til spørgsmålet i overskriften er svaret ja, hvis brødristeren er forbundet til internettet. Og det er et stort sikkerhedsmæssigt problem, at der bliver installeret flere og flere smarte enheder i de danske hjem, for ofte mangler de sikkerhedsmæssige funktioner, og hackere vil typisk vælge det svageste led som indgang til det lokale netværk – og dermed som adgang til de store mængder data som opbevares på computere og smartphones. "Brødristeren" kan også være adgangsporten til overvågningskameraerne, så fremmede ikke alene kan overvåge samlivets mest intime detaljer, men også kan se hvornår der ikke er nogen hjemme, og det derfor er sikkert at gøre indbrud.

Kameraet kan som nævnt være et overvågningskamera, men det kan såmænd også sidde i computerskærmen eller i fjernsynet. Og lydmæssigt kommer der jo flere og flere enheder som kan talestyres, og som derfor har en indbygget mikrofon...

10 smarte enheder i hvert hjem

– Et gennemsnitlig hjem i vesten har mere end 10 smarte enheder, og udviklingen foregår i et rasende tempo, siger Bogdan Botezatu fra firmaet Bitdefender, som er specialist i digital beskyttelse. – På verdensplan er der allerede i omegnen af 6,4 milliarder smarte enheder i hjemmene, og vi forventer, at tallet vil være 100 milliarder enheder i 2025. Alle disse enheder indeholder en lille computer, som kan kommunikere med andre enheder og dele data. Hvis man er stødt på begrebet "Internet of Things" eller "IoT", så refererer udtrykket til denne tilslutning af milliarder af enheder.

– De smarte enheder har i langt de fleste tilfælde få eller ingen sikkerhedsindstillinger. Hvis de er forbundet til hjemmets WiFi-system, så kan de derfor være en nem indgang til hjemmets computere og smartphones, og dermed til personlige oplysninger.

Fem typiske fejl

 • Forbrugeren er ikke klar over, at IoT-produkterne udgør et sikkerhedsmæssigt problem og tænker derfor ikke på beskyttelse.
 • Forbrugeren forventer at producenten har ansvar og pligt til at producere enheder med sikkerhedsforanstaltninger, men forholder sig ikke kritisk ved køb.
 • Nogle enheder har sikkerhedsforanstaltninger, men forbrugeren aktiverer dem med eksempelvis "1234"-kodeord, der er nemme at hacke.
 • Manglende software-mæssige opdateringer er også blandt de typiske fejl, forbrugeren begår.
 • Forbrugeren tilslutter ofte alle enheder til det samme netværk derhjemme og laver dermed en sårbar infrastruktur.

  Ikke kun et forbruger-problem

  IoT-udviklingen er ikke kun et problem for private forbrugere. Antallet af enheder stiger også voldsomt i de fleste virksomheder, og ledelsen bør derfor have ekstra fokus på sikkerheden i forbindelse med de mange nye digitale enheder.

  Bogdan Botezatu nævner – naturligvis – at Bitdefender netop er specialist i software-sikkerhedsløsninger. Virksomheden blev startet i 2001 og den er i dag repræsenteret i mere end 100 lande, har kontorer i bl.a. England, USA, Tyskland og Frankrig, og samarbejder med nogle af verdens største IT-virksomheder som IBM og Virgin Media. Bitdefender blev i 2014 udvalgt til at varetage den danske stats IT-sikkerhed i de kommende år.


  Gå tilbage

 • Det kan virke tryghedskabende, at man i dag kan overvåge hjemmet takket være små diskrete kameraer. Men hvad nu hvis IoT-enheder giver hackere en nem indgang til computerdata, og til at kigge med via overvågningskameraerne... Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+